Rubriky
Blog

Ženy v historii výzkumu psychedelik

Když se nadnese téma historie výzkumu psychedelických látek, většinu lidí hned napadne řada mužských představitelů: Albert Hofmann, Alexander Shulgin, Aldous Huxley, z mladších ročníků například Rick Doblin a další. Znalejší si samozřejmě vzpomenou i na pár žen – přinejmenším na největší „legendy“, jako je Ann Shulgin, Friederike Meckel Fischer nebo Amanda Feilding. Troufám si však tvrdit, že mnoha lidem ani tato v rámci oboru hvězdná jména nic neřeknou. A děje se tak zcela neprávem!

Seznam žen, které se významně podílely na psychedelickém výzkumu, by mohl být dosti dlouhý. Abychom však článek neúnosně nenatahovali, vybrali jsme jich deset. Pořadí je přitom zcela náhodné, tedy nikoli dle „zásluh“ či podobného vágního hodnocení, protože něco takového zkrátka není na místě.

Rovněž v článku nejsou uvedeny domorodé léčitelky, curanderas, které pracovaly s psychedeliky celý život a některé z nich hrály zásadní roli např. v tom, že s těmito látkami, potažmo přírodninami, pomohly seznámit západní společnost. Jako jeden příklad za všechny je to mexická curandera Maria Sabina, která představila psilocybinové houby Gordonu Wassonovi. O jejím životě již na blogu České psychedelické společnosti vyšel samostatný článek.

Amanda Feilding

se narodila 30. ledna 1943 ve Velké Británii. První psychedelickou zkušenost zažila ve svých dvaceti dvou letech, kdy jí známý namíchal do kávy vysokou dávku tehdy legálního LSD. V roce 1998 založila nadaci Foundation to Further Consciousness, později přejmenovanou na Beckley Foundation  – charitativní fond, který iniciuje a podporuje neurovědecký a klinický výzkum účinků psychoaktivních látek na mozek a kognici. Je autorkou více než padesáti vědeckých publikací na toto téma. Zajímavostí rovněž je, že se v mládí zabývala trepanací lebky, tedy vyvrtáním otvoru do lebky s cílem uvolnit nitrolební tlak (v lékařské praxi například po úrazu). Tato metoda je známá již od pravěku a existují teorie, že byla rovněž používána k navození změny vědomí. V roce 1970 zhruba sedmadvacetiletá Amanda Feildingová sama sobě provedla trepanaci lebky zubní vrtačkou a tento zážitek zdokumentovala ve formě krátkého uměleckého filmu s názvem Heartbeat in the Brain. Je považována za jednu z průkopnic renesance psychedelického výzkumu, časopis New Scientist ji nazval „královnou vědomí“.

Ann Shulgin

byla psychoterapeutka a manželka legendárního chemika Alexandra Shulgina. Narodila se v roce 1931 na Novém Zélandu. Později žila v USA, v roce 1978 se seznámila s Alexandrem Shulginem a 4. července 1981 se na zahradě svého domu vzali. Ann pracovala jako laická terapeutka s psychedelickými látkami jako MDMA a 2-CB v době, kdy byly ještě legální. Ve svých dílech zdůrazňovala jejich potenciál z jungovské psychoanalytické perspektivy a také jejich využití v kombinaci s hypnoterapií. Spolu s manželem je autorkou v komunitě vědců i psychonautů notoricky známých knih PiHKAL a TiHKAL. Vyvinuli a v knize použili systematický způsob hodnocení účinků psychoaktivních látek, známý jako Shulginova hodnotící stupnice. Podílela se také na knihách Thanatos to Eros, Ecstasy: The Complete Guide, The Secret Chief Revealed, Higher Wisdom: 35 Years of Psychedelic Exploration, Entheogens and the Future of Religion a Manifesting Minds: A Review of Psychedelics in Science, Medicine, Sex, and Spirituality.

Friederike Meckel Fischer

se narodila v roce 1947 v Německu. Vystudovala medicínu a psychoterapii. V letech 1989–1991 prošla v USA výcvikem jako facilitátor holotropního dýchání u Stanislava Grofa. Připojila se k psychoterapeutické výcvikové skupině, která na počátku devadesátých let ve Švýcarsku cvičila terapeuty používat v psychoterapii MDMA a LSD. V průběhu let zároveň rozvíjela i vlastní koncept psycholytické terapie s využitím psychoaktivních látek. V roce 2009 byla i se svým manželem zatčena a odsouzena za porušení švýcarského zákona o omamných látkách v souvislosti s LSD na šestnáct měsíců podmíněně, nicméně později byla osvobozena, protože dokázala, že sezení probíhala v bezpečném prostředí. Dnes již v praxi psychoterapeutické metody využívající psychoaktivní substance nepoužívá. Aktuálně je v důchodu a stále poskytuje soukromé psychologické poradenství v Curychu. Její nejvýznamnější dílo je Terapie se substancí: Psycholytická psychoterapie v 21. století (v českém překladu).

Marlene Dobkin de Rios

se narodila v roce 1939 v New Yorku. Působila jako kulturní antropoložka, lékařská antropoložka a psychoterapeutka a téměř třicet let prováděla terénní výzkum v Amazonii. Ten zahrnoval užívání entheogenních rostlin původními obyvateli Peru a Brazílie. V rámci doktorského studia se zabývala užíváním psychoaktivních rostlin u předklasických Mayů. V roce 1972 získala doktorát na Kalifornské univerzitě s disertační prací zvanou „The Use of Hallucinogenic Substances in Peruvian Amazonian Folk Healing“. Jako profesorka antropologie vyučovala až do odchodu do důchodu v roce 2000. Za život publikovala více než čtyřicet významných knih a vědeckých prací.

Rosalind Watts

je klinická psycholožka, která vedla první studii psilocybinu u deprese rezistentní na léčbu na Imperial College v Londýně v roce 2016 a navrhla protokol terapie pro další studie psilocybinu. Spoluzaložila první skupinu psychedelické integrace ve Velké Británii a v roce 2022 spustila ACER („Accept, Connect, Embody, Restore“) Integration – globální online integrační komunitu, kde účastníci společně absolvují třináctiměsíční proces hlubšího propojení se sebou samým, ostatními a přírodou. Je rovněž autorkou psychometrické škály „Watts Connectedness Scale“, která měří pocit propojenosti se sebou samým, ostatními a světem. Doposud publikovala kolem dvaceti vědeckých článků.

Janis Phelps

pracuje jako profesorka na Kalifornském institutu integrálních studií (CIIS) v San Franciscu. Na CIIS působila jako děkanka fakulty pro postgraduální studia na Fakultě humanitních a sociálních věd, je klinickou psycholožkou a vyučuje v postgraduálním programu East-West Psychology (založeném Alanem Wattsem) a v doktorském programu klinické psychologie. Je zakladatelkou a ředitelkou Centra pro psychedelickou terapii a výzkum v rámci institutu CIIS, které uskutečňuje první akademicky akreditovaný odborný výcvikový program s certifikátem pro psychedelickou terapii a výzkum. Je členkou správní rady Heffterova výzkumného institutu, který se od 90. let 20. století zabývá výzkumem psilocybinu. Její nedávné publikace se zaměřují na kompetence a výcvik terapeutů v psychedeliky asistované terapii. Přispívá k vytvoření národní akreditační komise pro terapeuty a k metodám rozšiřování účinných vzdělávacích programů, které by uspokojily rostoucí potřebu dobře vyškolených odborníků v oblasti duševního zdraví a lékařů v oblasti psychedelické medicíny. Janis Phelpsová také provozuje soukromou praxi v kalifornském Mill Valley.

Lynn-Marie Morski

vystudovala medicínu na Mayo Clinic. Je prezidentkou Asociace psychedelické medicíny a moderátorkou podcastu Psychedelic Medicine. Je členkou poradních orgánů společností Psychedelics Today, Cybin, VETS, Inc. (Veterans Exploring Treatment Solutions), Oxenberg Foundation a Ketamine Task Force.

Teri Suzanne Krebs

pochází z Norska a je autorkou řady populačních studií, které se zabývají vlivem psychedelik na duševní zdraví. Řadu z nich publikovala spolu s Pål-Ørjan Johansenem. Mezi její nejvýznamnější práce patří například „Psychedelics not linked to mental health problems or suicidal behavior: A population study a Mental health and suicidal behavior in psychedelic users“, která vyvrací četné mýty spojené s užíváním psychedelik. Rovněž provedla metaanalýzu studií zabývajících se léčbou alkoholismu pomocí LSD.

Ekaterina Malievskaia

získala lékařský titul na lékařské fakultě v Petrohradě v Rusku a poté se přestěhovala do USA, kde absolvovala stáž v oboru vnitřního lékařství. Více než patnáct let pracovala v soukromé praxi, akademické medicíně a veřejném zdravotnictví v New Yorku. Působila jako profesorka na City University of New York. Po přestěhování do Londýna v roce 2011 pracovala v oblasti globálního zdraví a lékařské filantropie se zaměřením na zlepšování výsledků v oblasti zdraví matek a dětí. V roce 2016 založila se svým manželem Georgem Goldsmithem společnost Compass Pathways, která se zabývá výzkumem a prosazuje schvalování léčebných metod na bázi psilocybinu prostřednictvím sdílení dat a úzké spolupráce mezi vědci, lékaři a terapeuty. Publikovala patnáct studií zabývajících se léčebným využitím psilocybinu.

Celia Morgan

je profesorkou psychofarmakologie na Exeterské univerzitě ve Velké Británii. Prostřednictvím behaviorálních a neurozobrazovacích studií a klinických studií zkoumá potenciální terapeutické využití kontrolovaných substancí v léčbě závislostí, zejména ketaminu a MDMA v kombinaci s psychoterapií. Prováděla rovněž výzkum různých kanabinoidů. Je autorkou více než čtyř set vědeckých článků.

Závěr

Doufám, že se nám prostřednictvím článku podařilo vynést na světlo zapojení žen ve vědě, a to nejen v souvislosti s psychedelickými látkami. Jejich práce nejenže obohatila odbornou literaturu v obecném smyslu, ale také pomohla změnit pohled na psychedelika – z kontroverzního tématu učinit seriózní oblast vědeckého zkoumání. Některé konkrétní substance se i díky těmto ženám posunuly z okraje vědeckého zájmu do pokročilých fází klinických hodnocení a významně se tak přiblížily užití v léčebné praxi. Díky jejich přínosu v oblasti studia psychedelik se tak otevírají nové možnosti, které mohou přinést revoluci v léčbě psychických onemocnění a hlubší porozumění lidské mysli.

Vojtěch Cink
Česká psychedelická společnost

27. 7. 2024

Pokud chcete podpořit aktivity CZEPS, můžete tak učinit na této stránce. Děkujeme!